Nobelpristagare 2008

Här kan du läsa om Nobelpristagare och lära dig mer om deras verk som gjort dem värda ett nobelpris. Sajten kommer växa med tiden. Varje år utses det Nobelpristagare i följande områden: fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fredspris.

Varje år skickas det ut tusental inbjudninar till medlemmar av akademier, proffesorer på universitet och forskare runt om i världen. Dessa uppmanas att skicka in nomineringar på personer som de anser bör bli nobelpristagare. Nobelpriset delas ut den 10 december. I Stockholm är det kung Carl XVI Gustaf och i Oslo är det en Nobelkomiterepresentant som inför Norges kung Harald V delar ut Nobelpris till Nobelpristagare. Det är Nobels fredspris som delas ut i Norge, restan av pristagarna får sina utmärkelser i Stockholm.

Nobelpristagare i litteratur 2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike, med motiveringen "uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen"(Svenska Akademien)
 

Nobelpristagare i Fysik 2008

Yoichiro Nambu (1/2 av priset), USA, tilldelas priset med motiveringen "för upptäckten av mekanismen för spontant symmetribrott inom den subatomära fysiken" (Kungliga Vetenskapsakademien).

Toshihide Maskawa(1/4 av priset) och Makoto Kobayashi(1/4 av priset), Japan, fick motiveringen "för upptäckten av ursprunget till det symmetribrott som förutsäger att naturen måste ha minst tre familjer av kvarkar" (Kungliga Vetenskapsakademien)


Nobelpristagare i Kemi 2008

Osamu Shimomura(1/3 av priset), Martin Chalfie(1/3 av priset) och Roger Y. Tsien(1/3 av priset), USA, dessa tre herrar har upptäckt och utvecklat ett flourescerande protein, GFP. Detta protein möjliggör att forskare bla kan se hur cancerceller sprider sig och hur nervceller växer i hjärnan. Denna trio av nobelpristagare fick priset med motiveringen "för upptäckt och utveckling av det grönt fluorescerande proteinet, GFP" (Kungliga Vetenskapsakademien).


Nobelpristagare i Medicin 2008

Harald zur Hausen(1/2 av priset), Tyskland, med motiveringen "humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer" (Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet).

Françoise Barré-Sinoussi(1/4 av priset) och Luc Montagnier(1/4 av priset), Frankrike, får dela på andra halvan av priset och de gör de tack vare sin upptäckt av "humant immunbristvirus" (Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet). Det är Françoise Barré-Sinoussi som har gjort det möjligt att identifiera HIV, som leder till AIDS.


Nobelpristagare av fredspriset 2008

Martti Ahtisaari, Finland, med motiveringen "för hans viktiga ansträngningar, på flera kontinenter och under flera årtionden, att lösa internationella konflikter" (Norska Nobelkommitén).


Nobelpristagare i ekonomi 2008

Paul Krugman, USA, som får priset av den svenska riksbanken som delar ut nobelpriset i ekonomi i Alfred Nobels minne. Paul får priset med motiveringen "för hans analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet" (Kungliga Vetenskapsakademien)