Nobelpristagare 2010

Varje år sedan 1901 har nobelpristagare utsetts och detta år är inget undantag. Priset delas ut till enastående prestationer inom ekonomi, medicin, litteratur, fysik, fred och kemi.Priset instiftades av uppfinnaren av dynamiten Alfred Nobel år 1895.

Den Kunglia Vetanskapsakademien är de som utser ekonomi, kemi och fysikpriset. Det finns en Nobelförsamling vid Karolinska institutet och det är de som utser nobelpristagare i medicin. Litteraturpriset tillkännages av Svenska Akademien och den Norska Nobelkommittén utser vem som får nobels fredspris. Summan som pristagarna får är för närvarande på 10 miljoner kronor. Är de flera pristagare om ett pris så delar de på denna summa. Priserna delas ut på en stor fest som hålls den 10:e december varje år och prisutdelare är den svenska kungen Carl XVI Gustaf. Ett undantag är fredspriset som delas ut av kung Harald V av Norge i Oslo.

Nobelpristagare i fysik 2010

Andre Geim
Andre Geim nobelspristagare i fysik 2010
Foto Prolinserver
Wikimedia
Konstantin Novoselov
Konstantin Novoselov nobelspristagare i fysik 2010
Foto UnaLaguna
Wikimedia
Grafen
Grafen, materialet som var grunden till nobels fysikpris
Foto AlexanderAlUS
Wikimedia
Detta år går nobelpriset i fysik till de unga forskarna Andre Geim (Ryssland) och Konstantin Novoselov (Ryssland) med motiveringen "banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen".

200 gånger starkare än stål och bara en atom tjockt är grafen. Användningsområdena anses vara väldigt många men kommer i framtiden att förbättra datorers prestanda genom att dagens transistorer byts ut mot grafentransistorer eftersom grafen leder elektricitet lika bra som koppar. Materialet är även väldigt böjligt
 

Nobelpristagare i kemi 2010

Akira Suzuki
Akira Suzuki nobelspristagare i kemi 2010
Foto Wikimedia
Ei-ichi Negishi
Ei-ichi Negishi nobelspristagare i kemi 2010
Foto Wikimedia
Richard F. Heck
Richard F. Heck nobelspristagare i kemi 2010
Foto Wikimedia
Nobelpriset i kemi delas av Akira Suzuki (Japan), Ei-ichi Negishi (Japan) och Richard F. Heck (USA). Dessa herrar får priset med motiveringen "för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes".

Kemisternas arbete har lett till att andra kemister runt om i världen lättare har kunnat tillverka förfinade kemikalier dvs kolbaserade molekyler som är lika komplicerade som naturens egna. Användningsområdet för detta är bland annat att framställa mediciner. För att hitta nya botemedel mot cancer så behövs detta konstaterar vetenskapsakademin.

Förfinade kemikalier är baserat på att kolatomer kan fogas samman men problemet är att dessa typer atomer är stabila. Den lösning som Akira, Ei-ichi och Richard har kommit på går ut på att kolatomerna möts på en palladium (grundämne) atom och därmed så sparkas den kemiska reaktionen igång.


Nobelpristagare litteratur 2010

Jorge Mario Vargas Llosa
Jorge Vargas Llosa nobelspristagare i litteratur 2010
Foto MachoCarioca
Wikimedia
Priset 2010 går till den peruanske författaren Jorge Mario Vargas Llosa (Peru) och motiveringen är "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag. Jorge Vargas är även politisk aktiv sedan 1980-talet och ställde upp som presidentkandidat 1990.

Han är en disciplinerad författare och skrivit många böcker. Några av de böcker som han skrivit som översatts till svenska är Tant Julia och författaren, Kriget vid världens ände, Bockfesten, Den stygga flickans rackartyg och Det gröna huset.

Hitta fler böcker hos Bokus som Mario Vargas Llosa har skrivt


Nobelpristagare i medicin 2010

Robert G. Edwards
Robert G. Edwards nobelspristagare i medicin 2010
Nobels medicinpris gick i år till Robert G. Edwards (USA) och med motiveringen "för utvecklandet av provrörsbefruktningen. Men det  var redan 1968 som Richard tillsammans med kollegan  Patrick Steptoe på allvar började arbetet med att befrukta ett ägg utanför människokroppen.  

Arbetet var inte lätt eftersom det var många etiska aspekter på detta med den religiösa rörelsen i spetsen för den kritiken. Men efter att det första barnet föddes med provrörsbefruktning, 1978, så fick den nu krönte nobelpristagaren, Robert G. Edwards, lön för mödan och mycket arbetsro. I skrivande stund så är Richard för sjuk att kommentera utmärkelsen men i en intervju med TT för flera år sedan så berättade han att han vart kallad galen och det sades att barnen dessutom inte skulle födas normala. Sedan 1978 har ca 4 miljoner barn världen över fötts med denna metod.
 

Nobelpristagare i fred 2010

Liu Xiaobo
Liu Xiaobo nobels fredspristagare 2010
Foto Wikimedia
Årets fredspris tilldeleas den kinesiske frihetskämpen Liu Xiaobo (Kina). Motiveringen lyder. "för hans långa, icke-vålds kamp för fundamentala mänskliga rättigheter i Kina".  

För andra året i rad så utser den norska Nobelkommitén en person som väcker stor diskussion världen över fast detta år är det mest Kina som är kritisk. Liu Xiaobo sitter nämligen fängslad för att han varit en av författarna till manifestet Charter 08 som är ett dokument som främjar och hyllar mänskliga rättigheter i Kina. Mer än 350 intellektuella person skrev då under ett manifest. Att han fått priset kommer hans fru meddela nästa gång hon besöker fängelset. Samma dag som Nobels fredspris tillkännagavs kallades den norska ambassadören till Kina regering.