Nobelpristagare 2011

Här nedan kan du läsa om vilka som blev Nobelpristagare år 2011.

Nobelpristagare i fysik 2011

Saul Perlmutter
Saul Perlmutter nobelspristagare i fysik 2011
Foto: Lawrence
Berkeley National Lab
Brian P. Schmidt
Brian P Schmidt nobelspristagare i fysik 2011
Foto:
Wikimedia
Adam G. Reiss
Adam G Riess nobelspristagare i fysik 2011
Foto: AlexanderAlUS
Wikimedia
I år delas Nobelpriset i fysik av tre personer. Ena hälften tilldelas Saul Perlmutter (USA) medan den andra hälften delas i två lika stora delar av Brian P. Schmidt (Australien) och Adam G. Riess (USA). De tre pristagarna tilldelas priset med motiveringen "för upptäckten av universums accelererande expansion genom observationer av avlägsna supernovor".

Det har länge varit känt att universum har utvidgat sig i många, många år och även fortsätter att göra det. Vad den här trion upptäckte som däremot inte har varit känt tidigare är att utvidgningen accelereras hela tiden, något som till slut kan leda till iskyla i hela universum.


Nobelpristagare i kemi 2011

Dan Schechtman
Dan Schechtman nobelspristagare i kemi 2011
Foto: Israelscitech II
Wikimedia
2011 har Kungliga Vetenskapsakademien valt att ge Nobelpriset i kemi till Dan Schechtman (Israel) med motiveringen "för upptäckten av kvasikristaller".

Dan Schechtmans upptäckt har från början varit riktigt kontroversiell, främst på grund av att den inte alls är logisk. Han har kämpat hårt och lyckats få kemister världen över att få en ny syn av materiens inre.


Nobelpristagare litteratur 2011

Tomas Tranströmer
Tomas Tranströmer nobelspristagare i litteratur 2011
Foto: Andrei Romanenko
Wikimedia
Nobelpriset i litteratur 2011 tilldelas Tomas Tranströmer (Sverige) med motiveringen "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Tomas Tranströmer har i många år funnits med i förhandsspekulationerna kring litteraturpriset och att han nu tilldelades priset väckte stor glädje och uppskattning. Redan 1954 gav han ut sin första diktsamling och hans poesi är omtyckt även i andra länder.


Nobelpristagare i medicin 2011

Ralph M. Steinman
Ralph M. Steinman nobelspristagare i medicin 2011
Foto: The Rockefeller
University
Bruce A. Beutler
Bruce A. Beutler nobelspristagare i medicin 2011
Foto: Prolineserver
Wikimedia
Jules A. Hoffmann
Jules A. Hoffmann nobelspristagare i medicin 2011
Foto: Prolineserver
Wikimedia
Nobelpriset i medicin delas 2011 ut till tre personer. Ena hälften tilldelas Ralph M. Steinman för hans upptäckt av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet. Andra hälften delas i lika stora delar av Bruce A. Beutler och Jules A. Hoffmann för deras upptäckter rörande aktivering av medfödd immunitet.

Anledningen till att dessa tre personer tilldelas medicinpriset i år är att de upptäckter de gjort har lett till att arbetet med att förstå hur immunsystemet fungerar har tagit ett stort steg framåt. Deras upptäckter har lett till att vi nu vet mer om hur sjukdomar uppstår, vilket i sin tur gör det lättare att hitta förebyggande metoder och behandlingsmetoder för sjukdomar som inflammationssjukdomar och cancer.
 

Nobelpristagare i fred 2011

Ellen J. Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf mottagare av nobels fredspris 2011
Foto: Cachelleink.com
 
Leymah Gbowee
Leymah Gbowee mottagare av nobels fredspris 2011
Foto: Jon Styer
Wikimedia
Tawakkul Karman
Tawakkul Karman mottagare av nobels fredspris 2011
Foto: Harrywad
Wikimedia
Nobels fredspris 2011 tilldelas Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman i tre lika stora delar. De får priset för sin kamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.

Ellen Johnson Sirleaf valdes 2006 till president i Liberia och blev därmed den första demokratiskt valda kvinnliga presidenten i Afrika. Hon har gjort ett stort jobb som president och bland annat säkrat freden i landet, stärkt kvinnornas ställning samt bidragit till en bättre ekonomisk utveckling.

Leymah Gbowee samlade kvinnor med olika religion och etnicitet för att få ett stopp på kriget som pågått länge i Liberia och för att se till att kvinnorna skulle få delta i valet. Hon har därefter arbetat för att ge kvinnor större inflytande i Västafrika såväl under pågående krig som efter krigets slut.

Tawakkul Karman har haft en viktig roll i kampen för kvinnors rättigheter samt för fred och demokrati i Jemen.

Den norska Nobelkommitén hoppas att årets fredspris ska kunna vara till hjälp när det gäller att få slut på förtrycket av kvinnor som än idag pågår i många av världens länder och på det sättet även få fram den stora potential som kvinnor har att bidra till fred och demokrati i världen.